Christien Boomsma

Schrijfster van spannende jeugdboeken

De zons verduistert… of niet?

Posted on March 20, 2015 | 0 comments

zonsverduistering-header-klein

Spannend! Zullen we de zonsverduistering kunnen zien zo meteen? Ik zit klaar met mijn eclipsbrilletje, maar de wolken zien er wel heel dik uit. Maar ik blijf hopen dat het toch op tijd opklaart.

Voor de pechvogels die het niet in het echt kunnen zien? Die kunnen het eerste hoofdstuk van mijn boek natuurlijk gaan lezen! Want dat beschrijft die ándere zonsverduistering…

Mijn moeder zegt dat het licht na een zonsverduistering magisch is. Ze zegt dat die eerste stralen die voorbij de zwarte schaduw van de maan piepen macht kunnen oproepen, van diep binnenin je. Dat zégt ze.

Maar ze spoort natuurlijk van geen kanten. Want wees nou eerlijk: zo’n zonsverduistering is gewoon de maan die toevallig voor de zon schuift. Natuurlijk ziet het er vreemd uit als de avond valt midden op de dag en en de zon een heiligenkrans krijgt, maar dat is geen magie, maar astronomie.

Ergens anders op de wereld, gebeurt het iets eerder of later. En er zijn plekken waar helemaal niks gebeurt. Als je nadenkt, word je gek van de mogelijkheden met steeds exact dezelfde zon. Maar hoe je het ook wendt of keert: een zonnestraal is licht en geen magie. Toch had de weerman er genoeg heisa over gemaakt om massa’s mensen op de been te krijgen voor een zonverduistering in de vroege ochtend. Extra bijzonder, omdat de zon zou opkomen terwijl de verduistering nog niet voorbij was: als een soort banaan dus.

Het was onfatsoenlijk vroeg. Een uur of zes, schat ik. Buiten was het pikdonker. Maar een lange sliert auto’s kroop over het smalle paadje dat het Fochteloërveen in leidde. Normaal gesproken zag je daar alleen bejaarden op de fiets, een enkele wandelaar of een paar fanatieke vogelspotters. Maar nu spleten de koplampen van wel vijfentwintig auto’s de nacht in duizend stukjes.

Meer lezen? In de pdf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *