Christien Boomsma

Schrijfster van spannende jeugdboeken

Watergeheimen

Posted on March 23, 2012 | 0 comments

watergeheimen_banner
Alle kinderen uit Molenvelt weten het. Er leeft iets in het zwarte water van de rivier. Maar wat? De 12-jarige Bo trekt zich er weinig van aan. Tot er nieuwe bewoners komen in een huis dat al jaren leegstond.

Samen met haar nieuwe buurjongen Rafael stuit Bo op een botenhuis in de verwilderde tuin. Maar waarom is het afgesloten met een ijzeren ketting? En wat betekenen die vreemde geluiden daarbinnen? Als ze de deuren eindelijk openkrijgen, stuiten ze op een ongelooflijk geheim. Ze raken verstrikt in een avontuur dat hun vriendschap tot het uiterste op de proef stelt. Wie kunnen ze nog vertrouwen?

Vier Windstreken (10+)

2011; 224 pag.

 

========

zeemeermin Vroeger dacht ik altijd dat zeemeerminnen alleen in zee voorkwamen. En ook dat ze best wel zeldzaam waren bovendien. Tot ik op een dag wat aan het grasduinen was in de Volksverhalendatabank van het Meertensinstituut. Wat bleek? Er zijn heel veel verhalen over zeemeerminnen die voorkomen in kanalen, meren en rivieren.

Er is een heel beroemd verhaal over de zeemeermin van Edam, die in 1403 aanspoelde na een grote overstroming. En dat is niet de enige. Mensen vertellen verhalen over vrouwen die kinderen de rivier in lokten, of naar de mensen floten. Er is een zeemeermin gezien bij Zoutkamp die zulke lange borsten had dat ze ze over haar rug kon gooien. En een verhaal over een visser die trouwde met een meermin.

Ik heb ze allemaal gelezen en daarna ben ik mijn eigen verhaal gaan maken. Watergeheimen!

IMG_4066Toen Watergeheimen eindelijk klaar was, wilde ik iets bijzonders doen om het te presenteren. En wat beter dan een echte zeemeermin naar zee brengen?

Kunstenares Carla van de Ven maakte een prachtige zeemeermin van papier, klei, wier en schelpen. Daarna zijn we met een schip de Waddenzee opgegaan en hebben onze eigen Alijah teruggebracht naar de plek waar ze eigenlijk thuishoort.

De kinderen hadden eigen zeemeerminnetjes gekleid en die gingen mee.

IMG_4264Er was ook een filmploeg van Omrop Fryslân mee de Waddenzee op toen Alijah naar huis ging. Ze maakten een filmpje over het boek zelf én over de presentatie.

Hartstikke leuk! Dus… als je Fries spreekt? Kijk maar.

 

De mening van de deskundigen

‘Zoals een jeugdboek moet zijn. Vol overtuiging, in een vlot en soms opzwepend tempo.’ – Ezzulia.nl
‘Eens vertrokken kon ik het boek niet meer neerleggen.[…] Een dikke 10!’ – Libelle
‘Een boeiend verhaal over een onmogelijk gegeven, dat overtuigend en levensecht wordt verwoord.’ – Pol van Damme, Pluizuit.
‘Typisch zo’n boek dat je niet meer weg kunt leggen als je er eenmaal in bent begonnen.’ – Fantasywereld.nl

 

De mening van de lezers

‘Dat boek Watergeheimen is echt supermooooi. Ik moest de hele tijd doorlezen’ – Naomi uit Olst
Ik had na een paar pagina’s al: Ow… dit wordt spannend. En vooral… anders. Het was een emotioneel, spannend, origineel en vooral goed in elkaar zittend verhaal.’ – Debbie uit Borger
‘Boek uit. Harstikke leuk. Smullen.’- Ester, mail
‘Vanaf de eerste bladzijde tot de laatste punt… heb ik ademloos zitten lezen… Vanaf je eerste boek was ik fan… maar nu zit ik echt te stuiteren! – Martine, Hyves

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *