Christien Boomsma

Schrijfster van spannende jeugdboeken

De heks van de bibliotheek

Posted on March 22, 2012 | 0 comments

De elfjarige Filou verveelt zich te pletter. Sinds haar beste vriendin Karin is verhuisd, is er niets meer te beleven in het piepkleine dorpje waar ze woont. Of toch?


Op een gure avond in de herfst raakt Filou opgesloten in de oude kerk, die dienst doet als bibliotheek. Ze ontdekt een vreemde, oude vrouw die al jaren op de verlaten zolder leeft. Wie is ze? Komt ze echt uit een andere wereld? En wat is het geheim van de pinnige bibliothecaresse?

Filou besluit de oude vrouw te helpen en belandt in een magische wereld. Ze moet alles op alles zetten, want niet alleen zijzelf, maar deze hele wereld verkeert in gevaar…

Uitgeverij De Vier Windstreken (10+)

2010, 188 pag. 

==========================

Presentatie De Heks van de Bibliotheek 012 Een piepklein dorpje , een ouderwetse bibliotheek en een mysterieuze zolder. Dat waren de elementen die mijn fantasie in gang zetten.

Het dorpje in het verhaal is net mijn eigen dorpje, Visvliet. De bibliotheek lijkt sprekend op het bibliotheekje waar mijn dochters elke week heengingen. Hij is maar één uurtje per week open en computers hebben ze er niet. En de zolder? Een enorme houten ruimte met krakende planken, spinnenwebben aan de gebarsten balken en het getik van de torenklok dat overal te horen is.

Zo’n plek moét wel een geheim verbergen..

Natuurlijk is niet alles uit het verhaal echt. Tenminste… Er woont geen oude vrouw op de zolder en ónze bibliothecaresse is niet zó vreselijk streng. Al gaat er niemand de bibliotheek uit zonder plastic tas om zijn boeken!

Toch: als je rondkijkt in Visvliet zul je vast het een en ander herkennen uit mijn boek.

Nadat De heks van de bibliotheek was verschenen in 2010 gebeurden er een paar leuke dingen. Eén daarvan was dat de media ineens in de gaten kregen wat voor superbijzondere bibliotheek we eigenlijk hebben in Visvliet.

Bij mijn boekpresentatie had ik onze bieb ‘de kleinste bibliotheek van Groningen’ genoemd. Sindsdien hebben er regelmatig stukken in de kranten gestaan. Ook komt RTV Noord vaak langs om te filmen, bijvoorbeeld in de boekenweek.

Ook leuk: ‘De heks van de bibliotheek’ werd genomineerd voor de prijs van het Beste Groninger Boek. Jammer genoeg heb ik niet gewonnen. Maar de jury was wel verschrikkelijk enthousiast. Al lieten ze een volwassenenboek winnen. 😉  

We hebben zelfs een filmpje gemaakt, om De heks van de bibliotheek te promoten. Dat vind je hier.

 

 

Wat vonden de deskundigen?

‘Een heerlijk spannend boek dat in één klap een slaperig, saai dorp heel levendig en avontuurlijk maakt! Boeiend van begin tot eind.’ (Irene Kalsbeek op Trotse Moeders)
‘Dit is een heerlijk verhaal om te lezen. De lezer vat onmiddellijk sympathie op voor de ondernemende Filou. De magische wereld die wordt beschreven komt heel geloofwaardig over en het doel van Filou’s onderneming is bijzonder lovenswaardig. Door haar eerlijkheid en rechtvaardigheidsgevoel kan ze uiteindelijk haar doel bereiken.’ […] ‘Een echte aanrader, die de lezer in één ruk uitleest!’ (Pol van Damme op Pluizuit)
‘Het verhaal is spannend en zit vol verrassingen. De schrijfster heeft een vlotte pen en kan in een paar worden een mooie sfeer neerzetten. Leuk boek voor kinderen vanaf een jaar of tien die houden van een verhaal met magie.’ (Susan Venings in de Boekenwijzer)
‘Het verhaal is spannend en zit vol verrassingen. De schrijfster heeft een vlotte pen en kan in een paar worden een mooie sfeer neerzetten. Leuk boek voor kinderen vanaf een jaar of tien die houden van een verhaal met magie.’ (Susan Venings in de Boekenwijzer)
‘Een spannend verhaal met een moedig meisje in de hoofdrol.’ (Website ‘De leestafel’)
‘Superspannend en leest lekker door.’ (Coole Suggesties voor kinderen)

 

Wat vonden de lezers?

‘Heb genoten van de Heks: van de vrouwenpower en de psychologie rond de vriendschap tussen Filou en Karin. Vind ‘t ook erg leuk als buitennatuurlijke dingen een bepaalde consequentie hebben in de realiteit, als er balans is tussen die twee.’ (Maarten Sprenger op Hyves)
‘Een heel erg leuk boek, ik heb hem net uit. Het is heel erg spannend. Het is niet echt een boek voor meiden die snel bang zijn of nachtmerries krijgen.’ (Naomi op Kinderjury.nl)
‘Het is een heel leuk boek. ik lees hem heel makkelijk maar toch ziet ik in spanning. iedereen kan zo n boek bedenken maar je heb wel veel fantasie nodig. ik vind eigelijk alle boeken met spanning leuk maar deze komt toch echt op nummer ‘ (Gijs op Kinderjury.nl)
‘Als je dit boek weg legt dan bekijk je de wereld ineens op een heel andere manier… die buurvrouw hier verderop… dat zou best wel eens… 😉 …Heel knap gedaan…En ook bij dit boek is alles weer heel beeldend geschreven… Ik ben heeeeeeel benieuwd naar je nieuwe boek… ‘ (Martine op Hyves)

*

Stukje lezen? Dat kan!

Haar handen beefden. Het was moeilijk het slothaakje te vinden in het dikke zwart om haar heen. Haar hart bonsde. ‘Stík.’

Dáár!

Haar tastende vingers duwden het haakje omhoog. De deur zakte kreunend open. Buiten de wc was het gelukkig minder donker, doordat het licht van de straatlantaarns door de ramen naar binnen viel. Maar alles leek spookachtig geel.

‘Oh shit,’ mompelde Filou. ‘Dat heb ík weer.’

Terwijl zij op de wc zat, had mevrouw Bruinsma de bibliotheek afgesloten en was naar huis gegaan. Maar hoe kwam ze hier weer uit? De kerk werd niet meer gebruikt en de bieb was pas volgende week weer open. ‘Verdorie!’

Ze knipte de lichtschakelaar bij de uitgang aan en keek om zich heen. De deur zelf zat, zoals ze al had verwacht, stijf dicht. Ze rammelde er een beetje aan en bonsde een paar keer, maar haar vuisten maakten nauwelijks geluid op het dikke hout. Een wiebelig gevoel kroop in haar maag. Wat nu?

Filou wreef met haar hand over haar voorhoofd en keek in het rond. Aan de ene kant was de toegang naar de bibliotheek. Dáár hoefde ze niets te proberen, want die ramen konden alleen maar op een kiertje open. De andere deur leidde naar de kerk zelf. Filou duwde ertegen en hij ging piepend open.

Het geluid weerkaatste op de stenen vloer en tegen de witte muren. Tientallen bankjes stonden in nette rijen in de kale ruimte. Langs de zijkant, in het midden, verhief een drukbewerkte preekstoel zich naar het witte plafond. Bladeren en bloemen waren uitgesneden in het hout en engeltjes verstopten zich tussen de klimop. Aan het einde van het looppad stond een marmeren doopvont. Geen water.

Filou liep langzaam naar voren, haar blik op de ramen gericht. Konden ze open? Buiten huilde de novemberwind om de muren. Regen kletterde tegen de ramen en schaduwen rekten zich als monsters met grijpgrage vingers. De haartjes in haar nek prikten zenuwachtig omhoog. Filou vertelde zichzelf dat het onzin was. Ze was een grote meid, geen kleuter die bang is in het donker. Ze was hier gewoon alleen. Dát was het probleem. Maar ook deze ramen zaten potdicht. Er zat alleen een klein klepje bovenin, dat je met een stok kon openduwen. Geen uitgang.

Snel draaide ze zich om en liep terug naar de hal, waar het licht feller was en het geluid van de wind minder dreigend. Hoe lang zou het duren voor mama zich afvroeg waar ze was? Zou ze gaan zoeken? De politie bellen? Boven haar hoofd klapte een deur. Filou verstijfde. Haar hart begon wild te kloppen.

Haar blik ging omhoog, eerst naar het plafond, toen naar de wenteltrap die naar het kamertje leidde waar de buurtvereniging soms vergaderde, en daarna naar de zolder en het uurwerk van de torenklok. Dat had ze een keer gezien op Open Monumentendag. Vijf mensen per keer mochten langs het smalle trapje omhoog en verdrongen zich rond tikkende radertjes. Filou had ernaar gekeken en toen was de klok gaan slaan: twaalf lange, dreunende slagen.

De vloer kraakte. Eerst recht boven haar hoofd en daarna verder naar achteren. Filou werd duizelig. De kerk was verlaten, toch? Er was niemand anders, toch? Maar die geluiden…

Gewoon de wind. Doe niet zo stom! Of was er toch nog iemand in de kerk? Iemand die een vergadering voorbereidde, of gewoon schoonmaakte?

Ze haalde diep adem en zette haar voet op de onderste trede van de wenteltrap. Die kraakte, net als de volgende en de volgende. Het duurde een eeuwigheid voor ze het overloopje bereikte. Haar hand zweefde boven de deurklink van het kamertje en toen duwde ze hem omlaag. Op slot. Maar boven haar hoofd tikte iets. Schuifelde.

Even aarzelde ze, maar toen liep ze toch verder. Een klein deurtje – een dwergendeurtje bijna – ging naar de klok. Erachter hoorde ze het zware ‘tok-tok, tok-tok, tok-tok’ van het grote uurwerk.

Links was de grotere deur naar de zolder. Een gevaarlijke zolder, zei mevrouw Bruinsma altijd, want de plankenvloer was oud en vergaan en… Hij kraakte opnieuw. Met een zwaai gooide Filou de deur open. Ze tastte naar het lichtknopje – dat móést er zijn – en vond het.

Tl-buizen knipperden en overgoten de ruimte met witspetterend licht. Ze zag zware, stoffige dakspanten en een eindeloos plafond. In een hoek stonden vergeten, metalen archiefkasten. Iets scharrelde piepend weg voor haar voeten. Een muis, of een rat? Snel zette ze weer een stap naar achteren.

‘Meisje!’

De stem – was het een stem? – was smekend en een beetje klaaglijk. Ze wist niet zeker of ze hem echt gehoord had, of dat het geluid alleen aan de binnenkant van haar hoofd klonk. Ze slikte moeilijk. ‘Meisje!’

Weer! Rillingen vlogen over haar rug. Haar blik schoot van hoek naar hoek, van het plafond naar de vloer en de smalle deur in de zijwand en… Het licht ging weer uit alsof de stroomtoevoer plotseling was afgesneden. Van beneden in de hal klonk het scherpe getik van hakken op steen en ze hoorde de bitse stem van mevrouw Bruinsma. ‘Wie is hier binnen!?’

Niet de bezorgde vraag van iemand die bang is een kind per ongeluk te hebben opgesloten. Ze klonk boos. Woedend bijna. Maar Filou werd slap van opluchting. Zo snel haar benen haar konden dragen, roffelde ze de trap af, omlaag. Naar mevrouw Bruinsma.

Naar de vrijheid.

Spannend? Dan wil je vast verder lezen! De Heks van de Bibliotheek is niet meer in de boekhandel te krijgen, maar nog wel als e-book. En… ik heb er zelf nog een paar! Dus je kunt het nog bij mij zelf bestellen voor 14,95 + 3,86 aan verzendkosten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *