ChristienBoomsma4Ik schreef al vanaf het moment dat ik letters had geleerd.En dat ben ik altijd blijven doen. Het liefst maak ik superspannende boeken en altijd weer komt de magie om de hoek kijken. Maar hoe precies? Dat weet je nooit! 

Als ik als kind geen verhalen schreef, van die kleine verhaaltjes in een schrift dat ik van mijn ouders had gekregen, dan speelde ik ze na in mijn hoofd. Vooral ’s avonds, voor het slapengaan. Ikzelf had natuurlijk de hoofdrol. Robin Hood was mijn favoriet. Maar Lady Marian vond ik suf. Nee, ik woonde bij Robin en zijn mannen in het bos van Sherwood en ik kon boogschieten en paardrijden als de beste.

Ooit dacht ik dat dat wel over zou gaan als ik groot werd. Niet dus. Ik ben het blijven doen, tot mijn jongste dochter op komst was. Ik was toen dertig jaar. En daarna ben ik ‘echt’ gaan schrijven. Verhalen voor volwassenen én kinderen.

Een deel van die verhalen speelt zich af in verzonnen werelden. Maar als ik voor kinderen schrijf, gaat het meestal over de ‘echte’ wereld. Het is dan wel eentje waar de magie naar binnen sluipt… En die verhalen vertel ik mezelf nu voor ik ga slapen.

 

Wie is Christien?

Kleine Christien

Op 4 januari 1969 in het ziekenhuis van Leeuwarden. Ik was de jongste van zes. Een beetje een nakomertje. Mijn zus is bijna zes jaar ouder dan ik. Maar dat vond ik niet erg. Ik mocht als klein meisje altijd logeren bij mijn grote broers en zussen die al studeerden. Superstoer vond ik dat.

Na de lagere school (eentje in Berlikum en eentje in Noordbergum) ging ik naar het Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden en daarna studeerde ik geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Eigenlijk wilde ik toen ook al schrijfster worden, maar ik was bang dat dat niet zou lukken. Maar bij geschiedenis moet je ook veel schrijven en ik hield van de verhalen. Vandaar dus.

In 2015 ben ik gescheiden. Sinsdien woon ik in een superfijn huis tegenover een oude kerk in Grijpskerk. Ik word ‘s ochtends wakker van het gebeier van de klokken, er lopen kippen in het gras en in de zomer hoor je uilen in de bomen!

Verder heb ik twee geweldige dochters: Aske (18) en Lot (15). Als ik schrijf kijk ik altijd heel goed naar hen: wat zouden zíj doen? Als ik onzin vertel, bijvoorbeeld dat ik verkeerde woorden gebruik, dan vertellen ze het me altijd meteen! ‘Maham! Zo práten we niet!’ zeggen ze dan.

En ze lezen natuurlijk altijd als eerste mijn verhalen!

 

Kyra en Chanel

We hebben dríe honden momenteel. Kyra is een Hollandse herder. Jammer genoeg kreeg ze ruzie met de kat toen ze nog maar zes weken oud was. Daardoor heeft ze maar één oog en aan het andere oog is ze ook blind geworden. Ze is al superoud. Dertien jaar!

Chanel is onze prachtige Saarloos wolfhond. Het mooiste meisje uit het nest en waanzinnig slim. Maar ook een geval apart, want ze heeft de eerste vijf maanden van haar leven maar weinig contact met mensen gehad. Daardoor hebben we veel moeite moeten doen om echt vriendjes te worden. Maar nu gaat het goed! En ik heb gemerkt dat met honden wandelen een geweldig goede manier is om verhalen uit te denken.

SimbaHet derde hondenmeisje is Simba: zij is nog maar drie jaar oud en het beste vriendinnetje van Chanel. We hebben haar in huis genomen, omdat Kyra zo oud is en Chanel niemand meer had om mee te spelen. Dat is nu wel anders! Zij en Chanel spelen bijna de hele dag.

Dan zijn er nog onze katten: Nera en Swiebertje. Nera is het lievelingetje van mijn oudste dochter Aske. Als zij thuis is, slaapt ze bij haar, maar anders ligt ze op haar eigen kussen naast het mijne op bed.

Swiebertje is een aanloper en het enige jongetje. Niemand wist waar hij thuishoorde, dus toen mocht hij blijven. Lastig: hij heeft last van niesziekte, waardoor zijn neus continu verstopt zit. Niet erg! We zijn allemaal dol op hem.

 

 

RedactieUK2 Het liefst zou ik natuurlijk mijn boterham willen verdienen met het schrijven van mooie boeken. Wie weet, komt dat er ooit nog van? Tot die tijd werk ik als journaliste ik bij de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen.

Heel leuk werk waarbij ik over allemaal dingen kan schrijven die ík leuk vind.Plus: ik heb een hele bende gezellige collega’s! Ik heb dus niks te klagen.

Blogs en sites:

 

Christien HebbanNaast mijn boeken houd ik ook nog een weblog bij: Anderwereld.

Als ik mooie fantasyboeken heb gelezen, vertel ik erover op mijn recensieblog: Jeugdfantasy. Daarnaast recenseer ik ook boeken voor de boekensite Hebban Fantasy. Check mijn pagina daar maar eens!

En wil je weten wat ik allemaal in de Universiteitskrant schrijf? Dan kijk je op de www.ukrant.nl

 

Gelukkig heb ik nog meer te vertellen. In interviews bijvoorbeeld. Die lees je hier!